Vibropackning är en markförbättringsteknik som komprimerar friktionsjordar med en vibrator som sänks ned i marken. Det är en teknik som utvecklades av Keller på 1930-talet och som vi har använt i tusentals projekt sedan dess.

Vibro compaction illustration

Vanligt användningsområde

Minskar framtida sättningar
Ökar bärförmågan
Ökar styvheten och skjuvhållfastheten
Minskar permeabiliteten
Minskar flytbenägheten
Stabiliserar närliggande slänter
Reducerar volymen för plattgrundläggning
Mycket effektiv för kompaktering av friktionsjordar och vid markutfyllnad

Process

En vibrator som är upphängd i en kran sänks ner i marken. Nedsänkningen underlättas vanligtvis genom att vatten tillförs med ett visst tryck. Energin från vibrationerna minskar krafterna mellan partiklarna i friktionsjorden, vilket gör att den blir tätare när vibratorn successivt lyfts upp stegvis. För att kompensera för den reducerade volymen som uppstår tillförs material från markytan i den omfattning som krävs. Vibratorn lyfts stegvis tills den når marknivån och flyttas sedan till nästa punkt som ska behandlas.

Tekniken kan användas för olika djup beroende på ställda krav, men ligger vanligtvis mellan 5 och 15 meter, med ett maxdjup på cirka 35 meter.

Den utrustning som används är utrustat med ett datainsamlingssystem. Data från systemet, som strömstyrka och lyfthastighet registreras och visas i realtid tillsammans med angivna målvärden. Denna övervakning gör det möjligt för operatören att korrigera eventuella avvikelser under arbetet för att säkerställa att vibropackningen uppfyller projektets ställda krav.

Fördelar

Mångsidig metod som kan anpassas för olika förhållanden.
En ekonomisk lösning för markförbättring jämfört med andra metoder.
Kan användas för djup upp till cirka 35 meter.
Snabb att genomföra, vilket gör att andra arbeten kan påbörjas snabbt.
Omfattningen av annan grundläggning minskar, t.ex. pålning och plattgrundläggning.
Klimat- och miljövänlig då lokala material kan används, minimerar transporter.
Extremt tyst metod med minimal störning för omgivningen.
Endast en mindre mängd materiel måste tas bort jämfört med andra metoder.
Skapar möjligheten att nyttja överskottsmassor om det finns.

Kvalitetssäkran

Den utrustning vi använder är designad och tillverkad av oss vilket möjliggör kontinuerlig analys och utveckling av tekniken. Våra applikationer för kvalitetshantering gör det möjligt att samla in och analysera data i realtid och säkerställa kvaliteten på det arbete som utförs.

En mängd olika produktionsparametrar loggas vanligtvis under utförandet, inklusive djup, strömstyrka, kraft, lyft-/nedsänkningshastigheter, tid och datum samt positionering.

Ett effektivt sätt att säkerställa en framgångsrik produktion är att genomföra fältförsök (pilottester) som en del av projekteringen. På så sätt kan vi, innan fullskalig produktion, göra en noggrann uppskattning avseende tid, kostnad och andra produktionsparametrar.